SET GOUT BASIC SHAKLEE MEMBANTU PESAKIT GOUT SLOWLY BUT SURELY BERKESAN
Hari ni saya nak cerita sedikit tentang sejenis penyakit yang selalu dihidapi oleh orang lelaki iaitu penyakit Gout.
Sakit ni bukan main-main. Boleh pecah empangan air mata bila kena. Abah saya pernah ada gout ni, nak jalan pun susah nak payah. Kadang-kadang sampai kena amik suntikan. Makan pun berhati-hati takut tersalah makan nanti makan diri
.
.
APAKAH PENYAKIT GOUT
Gout ni adalah keadaan dimana berlakunya keradangan yang menyebabkan kesakitan di bahagian tendon, sendi dan berlakunya pembengkakan. Sendi metatarsal-phalangeal di tapak kaki adalah tempat paling biasa terjadi Gout.
Gout boleh jadi biasa, boleh jadi sebagai tanda penyakit-penyakit lain seperti batu karang, urate nephropathy dan tophi. Ini disebabkan oleh tahap asid urik dalam darah yang terhablur dan disimpan di sendi tendon dan tisu disekelilingnya
.
.
APAKAH PUNCA GOUT
Gout ni boleh disebabkan beberapa faktor. Antaranya sebab faktor genetik (keturunan), pemakanan dan masalah buah pinggang.
Gout juga adalah dikelaskan sebagai sebahagian dari penyakit artritis yang dikelaskan sebagai penyakit metabolik akibat asid urik yang berkumpul di bahagian sendi dan tisu lembut di sekeliling sendi terutamanya di bahagian kaki dan mengakibatkan kesakitan.
Bila asid urik di mendap, lama-kelamaan akan jadi hablur garam. Hablur ni lah yang mencetuskan rasa sakit sendi tu.
.
.
APA MAKANAN MENJADI PUNCA GOUT
Pengambilan makanan berprotein tinggi seperti makanan laut, kekacang, daging merah dan daging organik tinggi pruine boleh mencetuskan Gout. Pemecahan purine dalam makanan ni lah yang menyebabkan gout sebab purine ditukarkan ke dalam bentuk asid urik semasa metabolisma tisu rosak dan ketika tisu koyak.
Satu kajian yang dijalankan mendapati mereka yang mengambil daging merah dan makanan laut secara kerap mempunyai 50% lebih potensi mendapat penyakit Gout
.
.
.
51MAKANAN & MINUMAN ORANG GOUT PERLU PANTANG
1.Jangan minum jus buah dan vitamin C dalam jumlah yang besar kerana kombinasi alopurinol dan vitamin c dalam dos yang besar akan membuat urin jadi lebih berasid dan menyebabkan batu karang.
2. Elakkan kacang tanah, kacang putih dan segala kacang bergaram
3. Elakkan segala macam buah-buahan jeruk kering seperti asam boi, buah kana, dll
4. Elakkan segala macam buah-buahan jeruk basah seperti mangga jeruk, ceremai dan anggur jeruk.
5. Elakkan memakan mi segera seperti mi maggi
6. Elakkan memakan makanan rapu seperti twisties, chikadess, o ring dsb. Elakkan makanan segera (Fast food) seperti KFC, Mc Donald, burger, sosej, naget dsb-
7. Elakkan memakan mi kuning dan roti canai. (Gantikan mi kuning dengan spageti dan roti canai dengan capati dan tosei)
8. Elakkan Nescafe, air sunquick, oren squash dan segala minuman berperisa
9. Elakkan minum teh kedai kerana teh kedai adalah teh recycle yang semata-mata dibuat dari bahan kimia pewarna dan perisa..
10. Elakkan cokelat dan minimakan air milo. Gantikan dengan horlick.
11. Elakkan mengambil sebarang air minuman bergas.
12. Elakkan mengambil jambu batu atau jus jambu batu
13. Kurangkan pengambilan durian, rambutan, ciku, mangga siam, mata kucing siam dan longan. (Makan ala kadar sahaja)
14. Elakkan tembikai dan tembikai susu
15. Kurangkan pengambilan kerang, ketam, udang dan sotong. Makan sedikit sahaja dan jangan kerap.
16. Kurangkan mengambil ayam daging kerana mengandungi beta agonist dan pelbagai hormon penggemuk. Ayam ini dibesarkan diladang cuma 31 hari sahaja akibat diberikan ubat-ubatan ini. Cuba gantikan dengan ayam kampung atau ayam yang dijual dipasar yang kulitnya berwarna kuning.. Ayam ini tidak mengandungi ubat-ubatan terlarang.
17. Bila makan ayam (kampung) pilih makan bahagian dada dan elakkan bahagian banyak tendon seperti wing (kepak) dan peha.
18. Elakkan makan buah oren seperti oren sunkist, air limau seperti air teh O limau.
19. Elakkan makan cendawan dan produk cendawan
20. Elakkan makan ikan berbisa seperti ikan semilang dan ikan pari.
21. Elakkan makan organ dalaman seperti hempedal, hati, jantung dan tidak ketinggalan telur ikan.
22. Kurangkan makan makanan kari seperti kari ikan dan daging.
23. Elakkan sayur kacang buncis, bayam, petola dan bunga kubis
24. Elakkan berlari dan melompat atau aktiviti lasak (gantikan dengan berjalan)
25. Elakkan berurut terutamanya di bahagian pinggang
26. Kurangkan atau elakkan pulut, keladi, keledek, kentang dan ubi.
27. Elakkan jering, petai dan kerdas
28. Kurangkan pengambilan minyak kelapa sawit.
29. Elakkan Alkohol serta makanan purina tinggi, seperti daging, ikan, kacang (termasuk lentil, dan kacang pea), cendawan, daun bayam, pucuk asparagus, dan kubis bunga,
30. Elakkan menaiki motosikal dengan kedudukan kaki ke hadapan seperti menaiki motosikal chopper.
31. Elakkan sebarang ubat-ubatan seperti pain killer dsb
32. Elakkan mengambil sebarang supplement seperti multivitamin dsb
33.. Kurangkan atau elakkan tepung putih (tepung gandum) serta makanan yang dibuat daripadanya termasuk roti putih. Tepung ata yang digunakan membuat capati adalah baik.
34. Elakkan Ikan masin jeruk seperti ikan tenggiri
35. Elakkan sayuran jeruk
36. Elakkan makanan dalam tin seperti sardin dan buah-buahan bertin
37. Elakkan telur masin
38. Elakkan cuka makanan tiruan (usahakan cuka makan asli dari epal hijau)
39. Elakkan pulut, keledek, kentang dan ubi.
40. Elakkan terjatuh dan berurut di bahagian pinggang.
41. Elakkan menahan terlalu lama daripada membuang air kecil (tahan kencing)
42. Susu, yogurt, keju, kacang dan kekacang, mentega kacang dan sesetengah produk soya
43. Kurangkan makanan bersantan
44. Kurangkan makanan yang mengandungi bahan pewarna, perasa dan pengawet tiruan dan termasuk ajinomoto
45. Wajib dihindari: Sardin, (ginjal, limpa, usus, hati, jantung,), otak, kaldu daging, itik, angsa, burung, kerang, minuman beralkohol, makanan beragi.
46. Wajib dikurangkan: Asparagus, buncis, kacang polong (maksimum 50 gr/hari), kacang hijau, kacang merah, kacang tanah (maksimum 25 gr/hr),Daging, ayam, ikan (bandeng, tongkol, tengiri, bawal) -- (maksimum 50 gr/hari), Tahu, tempe, oncom (maksimum 50 gr/hr).
47. Bila kadar asid urik darah lebih dari ukuran normal (di atas 7 mg/dL),hendaklah menghindari makanan golongan A dan mengurangkan makanan golongan B. Yang masuk golongan A adalah hati, ginjal, otak,jantung, seafood, dan sebagainya. Makanan itu mengandung 150-1.000 mg purin dalam setiap 100 gr bahan pangan.
48. Bahan pantang golongan B antara lain daging lembu, ikan laut, kacang kering, bayam, kembang kol, dan sebagainya. Kadar purin dalam jenis makanan itu sekitar 50-150 mg purin dalam setiap 100 gr bahan.
49. Jenis makanan yang relatif selamat untuk ialah yang masuk golongan C, seperti keju, susu, telur, dan sebagainya. Dalam setiap 100 gr bahan pangan tersebut terkandung sekitar 0-15 mg purin.
50. Elak makanan laut, daging merah seperti daging lembu dan kambing
51. Makan SUPPLEMET SHAKLEE ni:
.
.
.
FUNGSI FUNGSI SET GOUT BASIC SHAKLEE:
Alfalfa - detoks semulajadi bertugas menyingkirkan toksik dari badan. Pengamal Alfalfa perlu mengambil air yang banyak (sebaik-baiknya 3-4Liter sehari) untuk membantu melancarkan proses detoks.
Serat sangat penting untuk menyerap asid urik untuk dibawa keluar daripada badan.
Performance Drink - memelihara atau seimbangkan kandungan air dalam badan supaya badan tidak mengalami dehidrasi. Pesakit gout perlu menyingkirkan asid urik dengan lebih kerap kencing. Air yang mencukupi dalam badan amat penting untuk melancarkan proses pembuangan asid urik. Performance Drink berfungsi mengantikan air yang hilang dan memelihara tahap air dalam badan pesakit.
Membantu mengekalkan bendalir dalam badan. Masalah utama yang dihadapi oleh pesakit gout ialah kesukaran untuk minum banyak air. Performance Drink membantu mengelakkan kristal asid urik daripada terbentuk.
Kandungan air Dan gula yang cukup until PESAKIT gout Elakkan dehydraai.
Omega Guard – mengelakkan keradangan sendi dan mengurangkan kesakitan.
Omega 3 bersifat anti radang atau redakan bengkak. Pesakit gout, terutama yang sedang mendapat ‘serangan’akan mengalami radang dibahagian sendi. Pengambilan Lemak Omega 3 dapat bantu surutkan bengkak sendi akibat gout tersebut
Vivix Shaklee mempunyai kandungan bahan antioksidan (polifenol) yang mana berkemampuan untuk:
1. Memperbaiki sel-sel yang telah membengkak dan sakit supaya sel kembali pulih dan sihat
2. Membantu mengelakkan sel-sel lain daripada rosak lebih teruk
3. Menggalakkan proses detoks dalam tubuh badan
4. Memulihkan kerosakan sel darah dengan menstabilkan kandungan asid urik ke tahap normal.
Bersifat anti-radang dan sangat penting untuk melindungi dan membina semula tisu-tisu badan yang rosak akibat gout.
Vitamin ni paling banyak dalam Elderberry, Anggur dan Apple. Fungsinya menghalang Xantine daripada teroksida
CADANGAN PENGAMBILAN SET BASIC GOUT SHAKLEE
CADANGAN PENGAMBILAN ALFALFA
Alfalfa - Max intake 10 biji sehari after meal. Untuk ibu menyusu boleh suggest 2-3 biji sahaja setiap hari. Jika susu masih kurang dan untuk boost susu, tambah 1 biji setiap kali selepas pam. Lepas tu tambahkan sikit-sikit. Untuk kegunaan biasa, 2-3 biji sehari dah cukup. Untuk Set Diet boleh ambil 10 biji sehari
CADANGAN PENGAMBILAN PERFORMANCE DRINK
Performance Drink - Boleh ambil berapa banyak dan bila-bila masa. Ia macam air isotonik 100 Plus. Untuk bulan puasa, boleh ambil 1 sudu besar masa sahur dan 1 sudu besar masa berbuka.
CADANGAN PENGAMBILAN OMEGA GUARD
Omega Guard - Ibu hamil / menyusu : 1 biji sehari after meal; Orang biasa atau yang nak slim: 3 biji sehari; Kanak-kanak kecil (1-3 tahun): 1 biji 2-3 kali seminggu; Kanak-kanak yg lebih besar: 1 biji sehari.
CADANGAN PENGAMBILAN VIVIX
Vivix - 1 sudu teh sebelum tidur / selepas breaskfast
.
.
Ingin maklumat lebih lanjut?
Hubungi Doc Non sekarang di 014-6389842
014-6389842 (Doc Non)
014-6389842 (Doc Non)
#bisnessonline #shaklee #parttimejob #kelasonline #bisnessdarirumah #bisnessmodalrendah #bisnessshaklee
No comments:
Post a Comment